KENDİR KENEVİR İPİ
Kenevir kendir ipi Cannabaceae familyasına ait tek yıllık, çift çenekli ve otsu bir bitki cinsidir. Ancak cinsin gövde kısımı dik ve içi boş olup üzerleri dikenimsi tüylerden dolayı pürtüklüdür. Mesela bitki cinsi eşeylidir ve bitkiler erkek ve dişi olmak üzere ikiye ayrılır. Ek olarak erkek bitki polen üretirken dişi bitki. Ondan sonra tozlaşma sonuç olarak rüzgâr vasıtasıyla gerçekleşir.
Kenevir özellikleri
Bitkinin anavatanı Kenevir kendir ipi Orta Asya ve Hint alt kıtası olmasına rağmen. Ancak günümüzde ılıman ve tropik bölgelerin çoğunda yetişir. Sonuç olarak ve kültürü yapılır.[4] Ama büyük ihtimalle yetiştirilmeye ve ıslah edilmeye başlanan ilk bitkilerden biri olan kenevir. Ek olarak tarih boyunca bitkisel hammadde kaynağı ve keyif verici madde olarak kullanılmıştır. Çünkü bitkinin saplarında bulunan lifler, iplik, dokuma ve kumaş yapımında, hamurlu kısmı ise kâğıt yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca kenevir tohumlarından elde edilen kenevir yağı (esrar yağı ile karıştırılmamalıdır) ve kenevir proteini de gıda olarak kullanım alanlarına sahiptir.
Kenevir özellikleri
Cinsin yağ ve lif eldesi gibi endüstriyel amaçlarla yetiştirilen türü Cannabis sativa‘dır. Ancak bu amaçla yetiştirilen bitkiler. İlk olarak ancak normal C. sativa‘ya kıyasla çok düşük. Başka bir deyişle miktarlarda THC içermesi ve olabildiğince çok tohum ve lif üretmesi için özel olarak ıslah edilmişlerdir. Mesela Bu tür sert, çalımsı, içi boş. Birincisi kenevir kendir ipi gövdeli. İkincisi ince ve uzun yapraklı. Ek olarak dioik ve tek yıllıktır. Ondan sonra lifleri dayanıklı ve oldukça uzundur. Son olarak liflerde lignin maddesi biriktiğinde esneklik özelliği azalır. Ama bu lifler, kaba dokumacılıkta (çuval, halat çanta, ağ yapımı gibi) kullanılır. Benzer şekilde tohumu ise oldukça yağlı olması açısından yakıt ve oldukça besleyici olması açısından da gıda olarak kullanılmaktadır.
KENEVİR İPİ VE ÖZELLİKLERİ :
Hafifliği, dayanıklılığı ile dekorasyonda ve ayakkabı sektöründe kullanılır. Bu nedenle kendir ipi sektörde kullanılan birçok doğal life göre farklı uygulamalardan geçirilmeye en uygun liftir. Bununla birlikte yıllık, iki evcikli bir bitki olan kendir, diğer bir adıyla kenevir, yem ve boya endüstrisinde kullanılabilmektedir. Bu nedenle tohum haline getirilir. Ayrıca tohumlarından yağ ve sabun endüstrisinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Kendir ip, denizcilikte kullanılan halat ve kaba dokumaları üretmekte kullanılır. Ek olarak gövdesinin dikliği ve içinin boşluğuyla bilinen bir liftir. Kendir, iki çenekliler sınıfına girer. Dünyada kuzey yarıkürenin ılıman bölgelerinde yetişen kendir, ülkemizde şerbetçiotu olarak da bilinir. Doğal yetiştirilebildiği gibi kültürü yapılarak da yetiştirilmektedir. Erkek ve dişileri bulunur. Erkekler panikula, dişiler ise ufak ve sık kümeler halinde ya da strobil biçimde bulunur. En önemlisi kendir yani kenevirin anavatanı Orta Osya’dır. Ülkemizde ATC- HAWK fabrikasında SİVAS / MERKEZDE kendir lifi üretilmektedir.